válkaČeskoslovenskoobjevy

Vietnamská pochoutka pro silné žaludky – omeleta z červů

Vietnamská pochoutka pro silné žaludky – omeleta z červů
Zdroj: Wikimedia Commons

Listopad je časem, kdy se vietnamské pouliční trhy naplní národní pochoutkou chả rươi. Pro vybíravé konzumenty to nic nebude, jedná se totiž o omeletu z červů.

Simona Knotkova 14. května 2021

Chả rươi je pokrm vietnamské kuchyně, jehož hlavní ingrediencí je palolo zelený. Jedná se o druh mnohoštětinatce, který žije na korálových útesech v teplých mořích Tichého oceánu, spíše mimo Vietnam. Tamní farmáři ho však pěstují v jezerech nebo na rýžových polích.

Thumbnail # Sýr, který EU zakázala: Červivý casu marzu je pochoutkou jen pro odvážné
Mohlo by Vás zajímat:

Sýr, který EU zakázala: Červivý casu marzu je pochoutkou jen pro odvážné

Palolo je typický svým rozmnožováním, které je ovlivňováno měsíčními fázemi. Dochází k němu v průběhu poslední čtvrti dvanáctého až třináctého lunárního měsíce, tedy většinou v listopadu. Červ uvolní svůj zadeček naplněný pohlavními buňkami a odplave pryč. Když se tyto zadečky dostanou na hladinu, jejich obaly se začnou rozpouštět a do vody se uvolní pohlavní buňky. Po splynutí z nich vzniknou vajíčka, v nichž se vyvíjí larvy. Ty se postupem času přemění v dospělého jedince.

Právě masité zadní části, které brouci během rozmnožovací fáze vypouští na hladinu, slouží ke přípravě jídel. Lidé je mohou lovit jenom jeden, výjimečně dva dny v roce během několika hodin před svítáním, kdy zadečky vyplaví na břeh příliv. V prostředí, kde jsou červi uměle pěstováni, musí farmáři pro tento účel vysušit vodní zdroj.

Thumbnail # Tohle raději nejezte! 12 nebezpečných jídel, která vás mohou i zabít
Mohlo by Vás zajímat:

Tohle raději nejezte! 12 nebezpečných jídel, která vás mohou i zabít

Omeleta připravená z těchto kroužkovců vypadá na první pohled jako kuřecí maso smíchané s vajíčky, jehož chuť dotváří kůra z citrusů, bylinky, cibule, kopr či další koření. Po bližším ohledání člověk zjistí, že základem vaječného jídla jsou ve skutečnosti cca pěticentimetroví červi. Pro každého chả rươi nebude, ale možná jenom stačí zahodit předsudky a zapomenout, že zrovna jíte nevábně vypadající hmyz. Jídlo z palola je bohaté na bílkoviny a tuky a podle konzumentů svou chutí připomíná kaviár.

Před konzumací je nutné červa uvařit a odstranit jeho chapadla. Existují ale samozřejmě i tací gurmáni, kteří si maso palola dopřávají v syrovém stavu. Aby bylo jídlo pro některé vybíravější konzumenty stravitelnější, občas se červ podává také v kombinaci s vepřovým masem.

Související články

Další články

Zavří­t reklamu