válkaČeskoslovenskoobjevy

Vietnamec proměnil bytovou budovu ve vertikální zahradu. Stačily mu k tomu dvě rostliny

Vietnamec proměnil bytovou budovu ve vertikální zahradu. Stačily mu k tomu dvě rostliny
Zdroj: odditycentral.com
+ 4 fotky+ 5 fotek

Bytovou budovu v hanojské čtvrti nepřehlédnete. Pokrývá ji totiž hustá vertikální zahrada jako ochrana před prudkým slunečním zářením.

Simona Knotkova 14. května 2020

Pětipatrová bytová budova, která je domovem Hoanga Nhua Tanga, byla dříve jednou z nejvyšších budov v hanojské čtvrti Dong Da. Kvůli absenci ochranné clony do ní celé dny pálilo ostré slunce a obyvatelům se v ní kvůli velkému horku nežilo moc pohodlně. Vše se začalo měnit na začátku 90. let, kdy se Tang rozhodl zasáhnout. Na pomoc přizval přírodu.

„V roce 1990 byla tato oblast většinou nízkopodlažní, takže sluneční světlo dopadalo na budovu po celý den a pobyt v ní byl náročný. Z toho důvodu jsem se zde rozhodl vysadit popínavé rostliny, abych dopad tohoto světla omezil,“ vypráví bývalý profesor z Vysoké školy stavební v Hanoji.

Rostliny rozprostírající se po celé délce domu měly fungovat zároveň jako ochrana před sluncem i jako regulátor domovní teploty. Trvalo asi osm až devět let, než se budova proměnila v jednu velkou vertikální zahradu a stala se zelenou ozdobou okolí. Jak přitom muž doplňuje, stačily mu k tomu pouze dvě (blíže neurčené) rostliny, které vysadil na dvou odlišných stranách. Kolem domu postavil konstrukci ze dřeva, železných tyčí a plastových kabelů, po které se rostliny začaly všemi směry rozpínat, až bytový komplex nakonec proměnily v nepřehlédnutelnou dominantu čtvrti.

Možná vás napadne, že takto prorostlá budova je snadným terčem hmyzu. Tang však tvrdí, že se děje přesný opak. „Spousta lidí říká, že popínavé rostliny k sobě lákají komáry, ale opak je pravdou. Díky ochrannému závěsu je zde velmi svěží a chladný vzduch a žádní komáři tu nejsou. Budova je mírumilovným místem, které pomáhá lidem žít v harmonii s přírodou v tomto přeplněném městském středisku,“ říká muž.

Celá jeho péče nyní spočívá v pravidelném zastřihování, které provádí dvakrát do měsíce. Jak nám ukazuje trend posledních let, můžeme očekávat, že budov s vertikální zelení bude v budoucnu stále přibývat.

Další články

Zavří­t reklamu