válkaČeskoslovenskoobjevy

Vědci vynalezli nový druh čokolády, ale odborníci jsou spíše skeptičtí

Vědci vynalezli nový druh čokolády, ale odborníci jsou spíše skeptičtí
Zdroj: messagetoeagle.com

Čokolády se příliš nemění. Existují v podstatě jen tři druhy - mléčná, bílá a hořká. Vše ostatní jsou jen varianty vycházející z těchto tří druhů. Vědci ale vymysleli novou čokoládu, která má barvu rubínu a také se tak jmenuje – Rubín.

Tomáš Chalupa 14. září 2017

Vědci vyvinuli čokoládu pro firmu Barry Callebaut AG, velkého švýcarského producenta čokoládových výrobků. Má růžovou barvu a je velmi jemná a osvěžující. Její konzistence připomíná spíše máslo než čokoládu. Bohužel firma nechce zveřejňovat příliš mnoho detailů z výroby, ani se vlastně neví, z čeho nová čokoláda je vyrobena. I to vede některé odborníky k názoru, že možná nebude vše tak růžové, jak firma tvrdí.

„Před pár lety francouzská firma Valrhona ohlásila, že vyrobila bílou karamelizovanou čokoládu, o které také prohlašovala, že je to čtvrtý druh čokolády. A ukázalo se, že je to jen marketingový tah,“ říká odborník na čokoládu Dom Ramsey.

Čokoláda byla poprvé představena veřejnosti na akci v Šanghaji. Ani tam se podle Ramseyho ale nikdo nedozvěděl, z čeho čokoláda vlastně je nebo jak se vyrábí. Podle něj se musí počkat nejméně rok, než se ukáže, jestli jde o opravdový průlom ve výrobě čokolády nebo jen o marketingový tah. Zatím ani není jasné, zda se čokoláda dostane do evropských obchodů, případně kdy se tak stane. Takže na růžovou pochoutku si ještě budeme muset počkat.

Související články

Další články

Zavří­t reklamu