válkaČeskoslovenskoobjevy

Ve Švédsku mají kváskové hotely, kam si lze odložit svůj vlastní chlebový kvásek

Ve Švédsku mají kváskové hotely, kam si lze odložit svůj vlastní chlebový kvásek
Zdroj: odditycentral.com

Pečení domácího chleba je ve Švédsku v poslední době natolik oblíbenou záležitostí, že tam dokonce vznikl i kváskový hotel. Pro zájemce, kteří se chystají odcestovat na víc dní ze svého domova, nabízí, že ubytuje a nakrmí jejich chlebové kvásky. Ne, vážně nežertujeme, takovéto zařízení v severské zemi skutečně existuje.

Yvonne Pokorná 6. prosince 2016

První kváskový hotel vznikl ve Švédsku už před pěti lety – v pekárně Urban Deli ve Stockholmu. Za poplatek 200 švédských korun tam klientům nabízeli, že vezmou do úschovy jejich chlebové kvásky a vzorně se o ně postarají. Kvásek totiž vydrží v ledničce bez újmy jen tři až pět dní, poté je potřeba ho dát na teplé místo a takzvaně přikrmovat, jinak by se zkazil. V případě pravidelné a řádné péče může přetrvat desítky až stovky let a přežít i několik generací.

Úschovna pro domácí kvásky

Úschovna pro domácí kvásky

Před rokem založili další kváskový hotel v čokoládovně a pekárně RC Chocolat na stockholmském letišti Arlanda. Letiště je totiž perfektní lokace k odložení kváskového těsta před odletem na dovolenou nebo na služební cestu. Loni služeb tohoto hotelu využilo sedmdesát pasažérů. “Jsou různého věku a mnozí z nich jsou hipsteři,” prozrazuje manažer RC Chocolat Joakim Blomqvist. Někteří z nich si k nim dali do úschovy opravdu staré, až dvacetileté startéry, uchovávané ve starých skleněných zavařovačkách. “Starat se o takové vzácné poklady je tak trochu stresující, takže jak my, tak zákazník si vždycky oddechneme, když si je pak vyzvednou,” přiznává Blomqvist.

Klientům se dostává nejen pravidelné stravy, ale i důkladné masáže.

Klientům se dostává nejen pravidelné stravy, ale i důkladné masáže.

Hotel nad kvásky dohlíží 24 hodin denně, má k tomu vyčleněný personál. Ten svěřené startéry pečlivě sleduje a přikrmuje kvalitní moukou dle zákazníkova výběru a vodou, které přidává do těsta. A samozřejmě těsto hněte. “Klidně to můžeme nazvat masáží,” říká jedna ze zaměstnankyní pekárny a pokračuje: “Také děláme vše pro to, abychom udrželi správnou teplotu těsta a odstranili to, co nabude, ve snaze zachovat původní velikost přineseného těsta.” Za tyhle služby si hotel účtuje 100 korun týdně (v přepočtu zhruba 275 Kč).

Související články

Další články

Zavří­t reklamu