válkaČeskoslovenskoobjevy

Ve skotském „hotelu smrti“ zabila osm hostů kachní paštika

Ve skotském „hotelu smrti“ zabila osm hostů kachní paštika
Zdroj: Wikimedia Commons, Thomas Dick, CC BY-SA 2.0

Ve 20. letech minulého století se skotský hotel Loch Maree Hotel stal místem záhadných úmrtí. Vyšetřovatelé zjistili, že na vině byla obyčejná kachní paštika, která v sobě skrývala extrémně nebezpečný jed.

Simona Knotkova 8. března 2021

Událost, která se nechvalně zapsala do dějin hotelu Loch Maree Hotel nedaleko stejnojmenného skotského jezera, má svůj počátek ve 14. srpnu 1922. Osazenstvo hotelu tehdy tvořili zejména rybáři, jejich manželky a pár horolezců. Celkem 35 lidí se k obědu stravovalo pomocí balíčků, které jim připravil personál. U večeře v hotelu se ke konci dne sešlo 48 hostů. Nikdo z nich si bezprostředně po jídle nestěžoval na zdravotní komplikace.

Thumbnail # Osudová záměna způsobila v roce 1858 otravu více jak 200 lidí. Koupili si mentolové bonbony s arsenem
Mohlo by Vás zajímat:

Osudová záměna způsobila v roce 1858 otravu více jak 200 lidí. Koupili si mentolové bonbony s arsenem

K prvnímu nahlášenému případu došlo ve tři ráno nadcházejícího dne. Sedmdesátiletý muž jménem John Stewart začal zvracet a poklesla mu oční víčka. Později ráno začali další hosté oznamovat nevolnost. Když v devět večer na místo dorazil kvalifikovanější lékař z Glasgowské univerzity T. K. Monro, v hotelu došlo k prvnímu úmrtí. Brzy poté zemřel druhý a třetí člověk.

16. srpna byl v hotelu už celý tým lékařů sesbíraných z nejbližšího okolí, kteří se snažili rozpoznat příčinu smrtí, a zabránit tak dalším obětem. Jako nejpravděpodobnější viník se jim jevila otrava jídlem. Ke konci 17. srpna se počet mrtvých rozrostl na šest. Poslední dva zemřeli 21. srpna, tedy skoro týden od nahlášení prvních potíží.

Thumbnail # Děti žily tři dny po boku svých mrtvých rodičů. Zabily je nakládané okurky
Mohlo by Vás zajímat:

Děti žily tři dny po boku svých mrtvých rodičů. Zabily je nakládané okurky

Začalo vyšetřování, ve kterém jeden z lékařů vyjádřil podezření, že by se mohlo jednat o stejný druh otravy, k jaké došlo na konci 19. století. 34 lidí se tehdy otrávilo z konzumace šunky. Případem se zabýval belgický bakteriolog Émile van Ermengem, kterému se podařilo izolovat Clostridium botulinum. Tato bakterie produkuje botulotoxin, takzvaný klobásový jed, způsobující závažnou otravu. Pro člověka je smrtící už pouhý mikrogram tohoto jedu. Bez včasného zahájení léčby oběť nejčastěji končí udušená za plného vědomí.

Bylo zjištěno, že všech osm mrtvých z Loch Maree Hotel patřilo ke skupině, která dostala sendviče s domácí kachní paštikou. Vyšetřovatelům se podařilo získat zbytky paštiky, které skutečně obsahovaly botulotoxin. Objevili také dodavatele zkaženého masa z Londýna. Žádné další závadné maso se v jeho výrobně ale nenacházelo.

Thumbnail # Jeden z nejstrašidelnějších hororů všech dob se zrodil tady. Děsivě prázdný hotel inspiroval Stephena Kinga k Osvícení
Mohlo by Vás zajímat:

Jeden z nejstrašidelnějších hororů všech dob se zrodil tady. Děsivě prázdný hotel inspiroval Stephena Kinga k Osvícení

Bulvární plátky překřtily skotské ubytovací zařízení na hotel smrti. Možná vás ale nepřekvapí, že jeho návštěvnost se po ostře sledované tragédii ještě zvýšila.

Související články

Další články

Zavří­t reklamu