válkaČeskoslovenskoobjevy

V Nizozemsku rozpůlili bunkr na dvě poloviny a udělali z něj památník

+ 1 fotka+ 2 fotky

Nizozemský bunkr s číslem 599 vypadá opravdu prazvláštně. Je rozdělený na dvě poloviny. To proto, že z něj vznikl umělecký válečný památník.

Tomáš Chalupa 12. března 2016

Bunkr byl postaven v roce 1939 pro posádku třinácti vojáků. Měl sloužit hlavně jako kryt při bombardování. Byl součástí dalších 700 pevnůstek na obranné linii, která se datovala až někam do roku 1815. Sloužila k ochraně měst Muiden, Utrecht, Vreeswijk a Gorinchem. Oblast měla být v případě útoku také zaplavena, což mělo pomoci při obraně. Nakonec na nic z toho nedošlo. Za nizozemské linie seskočili němečtí parašutisté, luftwaffe rozbombardovala Rotterdam a Nizozemci tak byli přinuceni rychle kapitulovat.

Není tomu tak dávno, co se vojenské pevnůstky ujali umělci. Nizozemské studio RAAAF a Atelier de Lyon čtyřicet dní rozřezávali betonový bunkr na dvě poloviny, aby jej přetvořili v neobvyklý památník. Vedou k němu schody, na které navazuje stezka mířící až k nedalekému umělému jezeru. To symbolizuje podle autorů právě ono odhodlání zatopit svou zemi v případě nepřátelského napadení.

Další články

Zavří­t reklamu