válkaČeskoslovenskoobjevy

Tenhle hamburger v restauraci nespálili. Vyrobili ho z uhlí a vypadá odporně, ale…

Tenhle hamburger v restauraci nespálili. Vyrobili ho z uhlí a vypadá odporně, ale…
Zdroj: kotaku.com

Černý jako uhel, tak vypadá poslední fastfoodový hit amerického řetězce rychlého občerstvení v Japonsku. Našinec by ho zřejmě nevzal do pusy z obav, zda ho nešikovní kuchaři nepřipekli v mikrovlnce. Japonci se však po černém hamburgeru můžou zbláznit. Čím to, že je tak černý?

Konny 12. září 2014
Bambusové uhlí

Bambusové uhlí

Kuchařské tajemství tkví ve dvou poněkud překvapivých ingrediencích. Tím prvním je bambusové uhlí, které u nás znají snad jen puberťačky z náplastí, kterými si z pórů na nose odstraňují černé tečky.
Oliheň

Oliheň

Druhá složka receptu zní ještě exotičtěji: inkoust z olihně! Právě jím je obarven kečup, bez kterého si hambáče neumíme představit. Vyrábí se z mořské potvůrky, jež je příbuznou hlavonožcům, sépiím a chobotnicím. Stejně jako ony má osm noh a dvě chapadla. V českém rybníku ani v našich obchodech olihně nenajdete, zato se však hojně používají v japonské kuchyni. Olihňový inkoust dává omáčkám příjemně slanou chuť a mírně rybí šmrnc.
Plátky sýra z bambusového uhlí

Plátky sýra z bambusového uhlí

Burger King uvedl na trh rovnou dvě verze „gotického hamburgeru“. Černá perla za necelé tři dolary má černý karbenátek, sýr i omáčku, zatímco dražší Černý diamant (4 £) je navíc ozdoben hlávkovým salátem, rajčetem a cibulí. Oba budou k mání od 19. září, ale jen po časově omezenou dobu.
Jak někteří zlomyslně poznamenávají, v kombinaci s tmavou kolou bude tenhle pokrm ideální pro pesimisty, co všechno vidí rádi černě.
V prodeji od 19. září

V prodeji od 19. září

Další články

Zavří­t reklamu