válkaČeskoslovenskoobjevy

Sýr, který EU zakázala: Červivý casu marzu je pochoutkou jen pro odvážné

Sýr, který EU zakázala: Červivý casu marzu je pochoutkou jen pro odvážné
Zdroj: allthatsinteresting.com

Italská kuchyně, to není jenom pizza a špagety. Jednou ze specialit temperamentního národa je také sýr casu marzu. Gastronomičtí estéti mohou jít ale rovnou o článek dál. Casu marzu je totiž zapáchající pochoutka plná živých červů.

Simona Knotkova 10. dubna 2018

Sýr původem ze Sardinie se vyrábí z ovčího mléka. Postup je následující: Mléko se nejprve zahřeje a na tři týdny se nechá uložit. Během této doby se tekutina srazí a na jejím povrchu se vytvoří krusta. Po odřezání krusty jsou na sýr puštěny mouchy sýrorodky drobné, které zde nakladou vajíčka. Trvá dva až tři měsíce, než se z vajíček vylíhnou larvy. Červíci se pak začnou shnilým sýrem živit. Jsou to právě jejich výměšky, které casu marzu dodávají typickou texturu a chuť.

V této fázi je specialita hotová. Před konzumací je ale třeba si ověřit, že se červi skutečně hýbou. Mrtví živočichové jsou naopak ukazatelem, že sýr je už v takovém stádiu rozkladu, že by pro člověka byl toxickým.

Ani v prvním případě se nejedná o nijak komfortní konzumaci. Hýbající se larvy je třeba pořádně rozkousat, aby ještě živé nedělaly ve střevech doslova paseku. Kromě zvracení a krvavých průjmů hrozí vážná parazitární onemocnění. Během pojídání je také doporučováno chránit si oči. Larvy totiž dokážou vyskočit až do výšky patnácti centimetrů.

Právě bezpečnostní rizika přinutila Evropskou unii, aby sardinskou specialitu opatřila zákazem. Protože zakázané ovoce nejlépe chutná, zájemci s trochou štěstí si mohou casu marzu ale pořídit na černém trhu. Jen je třeba si připravit větší částku peněz.

Ve videu pod článkem se podívejte, jak si na sýru pochutnal světoznámý kuchař Gordon Ramsay.

Související články

Další články

Zavří­t reklamu