válkaČeskoslovenskoobjevy

Soukromá společnost chce vyrábět maso ze vzduchu

Soukromá společnost chce vyrábět maso ze vzduchu
Zdroj: Profimedia

Zní to jako bulvární titulek nebo naprosto šílený nápad, ale pravdou je, že společnost Air Protein skutečně hodlá vyvinout maso na bázi vzdušných proteinů. Podívejme se blíže na to, zda nejde náhodou jen o vzdušné zámky.

Tomáš Chalupa 16. ledna 2020

Air Protein sídlí v Berkeley v Kalifornii a ohlásila, že už s výrobou masa na bázi vzdušných proteinů velmi pokročila. Maso má být vyrobené z látek, které se běžně nacházejí ve vzduchu. Společnost k výrobě masa používá jednobuněčné organismy, přesněji hydrogenotrofní organismy, které přetvářejí oxid uhličitý na proteiny. V podstatě se tito mikrobi chovají stejně jako rostliny, jen z CO2 nedělají kyslík, ale jídlo.

Celý proces kombinuje látky, jako je oxid uhličitý, kyslík a dusík s vodou a minerálními živinami, čehož výsledkem je vznik vysoce výživného proteinu. Je to proces podobný vzniku jogurtu z probatických kultur, ale je odlišný od fermentace. Výsledný prášek je bez chuti, ale dá se velmi lehce přetvořit do pokrmu, který bude připomínat chutí a vzhledem opravdové maso.

S experimenty tohoto druhu začala už v 60. letech minulého století NASA, když hledala lehké a dlouho skladovatelné potraviny, které by mohli využívat astronauti při vesmírných výpravách. Měl vzniknout uzavřený systém, ve kterém by mikroby z vydechovaného CO2 vytvářeli jídlo. Tehdy se to sice nepodařilo, ale experti jsou dnes přesvědčení, že celá myšlenka není špatná a může fungovat.

Problém je, že společnost Air Protein nepopsala ve své tiskové zprávě přesně proces, jakým docílila výsledku, takže nikdo neví, jaké mikroby přesně použila, ale to neznamená, že by celá věc nešla zrealizovat. Samozřejmě se nabízí myšlenky na to, že by stále rostoucí lidská populace se stále rostoucími emisemi všech možných zplodin mohla takto vyrábět jídlo, ale k tomu ještě zbývá urazit kus cesty. Každopádně není vůbec vyloučeno, že za 50 let bude v našem jídelníčku zcela běžně figurovat maso nebo jiný druh potravy vyrobený ze silně znečištěného vzduchu, a ještě nám to bude chutnat.

Další články

Zavří­t reklamu