válkaČeskoslovenskoobjevy

Profesor si uvařil jídlo podle nejstarších známých receptů. Pochutnal si

Profesor si uvařil jídlo podle nejstarších známých receptů. Pochutnal si
Zdroj: twitter.com
+ 7 fotek+ 8 fotek

Lidé se věnovali v sociální izolaci různým věcem. Profesor biologie z Univerzity Cambridge Bill Sutherland se rozhodl ochutnat mezopotámskou kuchyni.

Simona Knotkova 4. července 2020

„Viním z toho karanténu, ale z nějakého důvodu jsem se rozhodl uvařit babylónské jídlo podle nejstarších známých destičkových receptů z období kolem roku 1750 př. n. l. Bylo to podle mě to nejlepší mezopotamské jídlo, jaké jsem zatím jedl,“ začíná Bill Sutherland sérii tweetů, které se staly virálem. Recepty čerpal z knihy Ancient Mesopotamia Speaks: Highlights of the Yale Babylonian Collection.

Hostinu o čtyřech chodech započal přípravou dušeného jehněčího. „Tohle bylo jednoduché a chutné. Koláčky z ječmene vytvořily hustou krémovou omáčku. Vrchní vrstva tvořená rozmačkaným pórkem a česnekem tomu dodávala ostrý konec,“ okomentoval Sutherland starověký pokrm.

Další v řadě bylo jídlo zvané tuh’u. Taky při jeho konzumaci si pochutnal, i když uznal, že by se dalo připravit ještě lépe. „Tohle vypadalo ohromně a bylo to plné chuti. Asi jsem ale mohl nechat vařit maso déle, aby se víc rozpadalo.“

Vegetariáni by si přišli na své teprve s dalším chodem, který nejvíce připomíná dnešní nádivku. Muž si během jeho přípravy nejprve orestoval na pánvi pórek s jarní cibulkou. Směs následně pokryl rozdrobeným pečivem a zapekl v troubě. Výsledné dílo ho zase tolik nenadchlo. „Vypadá to dobře, ale celkem nudné,“ ohodnotil ho.

Součástí mezopotamské tabule byla také polévka, konkrétně vývar pojmenovaný podle starověké civilizace Elam. V tomto případě však musel jednu surovinu vynechat a nahradit ji jinou. „Bylo to v pohodě, ale podváděl jsem a místo ovčí krve jsme použil rajčatovou omáčku. Zvláštní, ale chutná hustá polévka,“ sdělil uživatelům sociální sítě.

Pokud vás při čtení tohoto textu přepadly chutě, všechny pokrmy si můžete podle přeložených starověkých tabulek zkusit uvařit, viz naše galerie. Kvůli stručným pokynům a blíže neurčenému množství jednotlivých ingrediencí bude ale třeba i vaší improvizace.

Další články

Zavří­t reklamu