válkaČeskoslovenskoobjevy

Proč Finové milují houbu, která je může zabít?

Proč Finové milují houbu, která je může zabít?
Zdroj: odditycentral.com
+ 1 fotka+ 2 fotky

"Falešný smrž" ucháč obecný je jedovatá houba. Bez problémů ji však seženete na trhu ve Finsku, kde její prodej nebyl dosud zakázán.

Simona Knotkova 12. srpna 2020

Ucháč obecný, latinským názvem gyromitra esculenta, je jedovatá vřeckovýtrusná houba z čeledi chřapáčovitých. V Česku je známá také pod jmény ucháč nespolehlivý či ucháč podezřelý, což trefně vystihuje její povahu. V jehličnatých lesech ji najdete na jaře, v období od března do května, kdy se skrývá především pod borovicemi. Charakteristickým znakem je její červenohnědý, mozkovitě laločnatý klobouk nepravidelného tvaru a bělavá třeň. Sběrači si ji cení pro její lahodnou chuť a příjemnou vůni. Hodí se ale znovu připomenout – její konzumace může být smrtelná.

Paradoxní je, že houba už ze svého latinského přívlastku (esculentus znamená jedlý) klame o své nezávadnosti. V minulosti byla vcelku četně sbírána zejména v severských zemích. Výjimkou ale nebylo třeba ani české území, kde se ucháč prodával až do 50. let 20. století. Otravy byly původně připisovány domnělému dvojníkovi houby, již zmiňovanému ucháči podezřelému. Mykologové existenci druhé houby sice vyvrátili, ale znovu se spletli v teorii, že toxicitu houby způsobuje údajná kyselina helvellová, která se odstraňuje varem.

Nyní již víme, že jed ucháče tvoří nestabilní sloučeniny, které se z větší části ruší varem či sušením. Hlavní látkou je gyromitrin, který se v těle rozkládá na vysoce toxický methylhydrazin. Otrava je přirovnatelná k požití muchomůrky zelené a projevuje se cca šest až dvanáct hodin po konzumaci. Člověk má průjem a zvrací a postupně mu začínají selhávat játra. Na organismus nepůsobí příznivě ani vdechování houby v uzavřeném prostoru, například ve špatně klimatizovaném autě.

V Norsku nebo Švédsku byla tato houba zakázána už před lety, ale ve Finsku se s ní stále setkáte. Na tamních trzích vás uvítají výstražné cedulky, které kupující odrazují od přímého doteku. Dokonce si ji tam můžete koupit zakonzervovanou v supermarketu! Jak již bylo napsáno, před další přípravou je však nezbytné, aby byl ucháč dokonale tepelně upraven a spařen. Ani po těchto úkonech jeho nebezpečné látky nikdy zcela nevymizí a ukládají se v těle. I ti největší odvážlivci by se tedy měli vyvarovat jeho pravidelné konzumaci.

Související články

Další články

Zavří­t reklamu