válkaČeskoslovenskoobjevy

Potápěči prohledávali vrak lodi a našli v něm 170 let staré šampaňské! Chutná výborně

Potápěči prohledávali vrak lodi a našli v něm 170 let staré šampaňské! Chutná výborně
Zdroj: livescience.com
+ 1 fotka+ 2 fotky

Každý znalec vína ví, jakou hodnotu mají stará vína. Chuť však závisí na podmínkách skladování. Pokud jde o šampaňské, ročník 1840, skladované na dně moře, chutná prý výborně.

Tomáš Chalupa 23. dubna 2015

Přišli na to potápěči, kteří zkoumali vrak lodě na dně Baltského moře poblíž souostroví Aaland. Našli v něm 168 lahví šampaňského. Jednu z lahví otevřeli, a když mok ochutnali, zdálo se jim, že víno bude jistě hodně staré. Chemický rozbor ukázal, že jde o víno staré minimálně 170 let. Vědci také zjistili, že chemické složení archivního šampaňského je prakticky totožné s moderním, které se vyrábí dnes. „Rozdíly jsou v množství cukru, které je výrazně vyšší než u dnešního vína,“ říká Filippe Jeandet, který prováděl chemickou analýzu.

V 19. století bylo běžné, že víno chutnalo sladce. V Rusku dokonce bylo zvykem sypat si cukr do vína. „Když Madame Clicquotová zahájila výrobu svého slavného šampaňského, obsah cukru v něm byl sedmkrát vyšší, než je v dnešní láhvi Coca-Coly,“ říká Jeandet.

Vědci byli překvapeni poměrně dobrou chutí vína. Ukázalo se, že láhve byly v hloubce 50 metrů pod hladinou perfektně uchovány v chladu a temnu, což způsobilo, že víno si uchovalo svou chuť. V dnešní době dokonce vinaři experimentují s uskladňováním lahví vína v mořské vodě. „Je mnoho lidí, kteří by rádi naservírovali svým přátelům víno a řekli: Tohle víno leželo 10 let na dně Středozemního moře. Nález z Aalandu ukazuje, že je to správná úvaha a dno moře je dobré místo pro dlouhé zrání vína,“ dodává Jeandet.

Další články

Zavří­t reklamu