válkaČeskoslovenskoobjevy

Ovoce a zelenina tak, jak je neznáte: domestikace a šlechtění dokázaly zázraky

Ovoce a zelenina tak, jak je neznáte: domestikace a šlechtění dokázaly zázraky
Zdroj: mymodernmet.com

Ani byste nevěřili, kolik času a práce je investováno do toho, jak současná zelenina a ovoce vypadají. Oproti svým "předkům" mají dnešní plody výraznější chuť, více nutričních hodnot, přitažlivější vzhled a jsou schopné růst i v jiném než ve svém původním podnebí. Také mohou lépe odolávat škůdcům a vnějším nepříznivým vlivům.

Marta Šindlauerová 28. dubna 2020

Tak třeba meloun. Ten až do zhruba 18. století obsahoval nesčetně více semínek, byl bledší, většinu jeho vnitřní masy tvořila bílá substance, která se později přesunula blíže ke slupce (dnes tuto bílou masu vyhazujeme i se slupkou obvykle do koše). A ještě byl vnitřek melounů dříve rozdělen do šesti „koláčů“, a neobsahoval tak mnoho vody a tudíž šťávy jako dnes. Není divu, že to nebyla příliš populární pochoutka.

Na původním melounu si naši praprapraprapradědečkové asi moc nepochutnali. Zdroj: littlethings.com

Na původním melounu si naši praprapraprapradědečkové asi moc nepochutnali. Zdroj: littlethings.com

Dále tu máme banány. Dnes je to krémové sladké ovoce, dokážete si ale představit, že dříve byl banán plný obrovských semen, která zabírala většinu dužiny? Jeho současná podoba je poznamenána plísňovou epidemií v 19. století, kdy plíseň zničila tařka celosvětovou úrodu banánů. Dlouhá léta nebylo toto ovoce nikde k dostání. Vědci proto spolu se zemědělci vyvinuli banány, které jsou vůči většině druhů plísní odolné.

A co takhle mrkev: rostlina, ze které později vzešla klasická oranžová mrkev, měla původně chabounký, slonovinově bílý kořen, který byl do všech stran rozvětvený. Chuťově to nebylo o moc lepší – kořen byl vodnatý a poměrně hořký. Jejich stonky, které se dnes běžně dají i jíst, se dříve nejenže nedaly konzumovat, ale ještě způsobovaly podráždění kůže. Vyšlechtěním získávala mrkev různé barvy, nejčastěji fialovou, červenou a žlutou, až se její barva zastavila na tradiční oranžové.

Sbíhají se vám na původní mrkev sliny? Nám zase tak moc ne. Zdroj: littlethings.com

Sbíhají se vám na původní mrkev sliny? Nám zase tak moc ne. Zdroj: littlethings.com

Broskve bývavaly mnohem menší, pecka tvořila drtivou většinu plodu, slupka byla přirozeně lesklá, voskovaná, dužina nebyla tak šťavnatá jako dnes. Ještě větší pecku než dnes mívalo kdysi i avokádo, mimo to se dříve nesrovnale rychleji kazilo. Zelí mívalo malé tenoučké listy, které se s dnešnimi „archy“ nedají absolutně srovnat.

Úplně odlišně vypadala také kukuřice. Kdyby vás stroj času přenesl tak 10 000 let zpátky, asi byste se tehdejší kukuřici vysmáli. Tehdy to byl ubohoučký výhonek o délce 2,5 centimetru a obsahoval jedno jediné zrnko kukuřice. Několik set let trvalo, než se počet zrn na tomto výhonku podařilo zvýšit na alespoň deset, tehdy mělo ještě každé zrníčko svůj vlastní „domeček“. To dnešní kukuřice je tisíckrát větší než její předek, chutná lépe, je šťavnatější (původní chuť byla hodně škrobová), snadněji se pěstuje a loupe.

Kukuřice byla mrňavá a chutnala škrobovitě. Na náš vkus nic moc. Zdroj: mymodernmet.com

Kukuřice byla mrňavá a chutnala škrobovitě. Na náš vkus nic moc. Zdroj: mymodernmet.com

Související články

Další články

Zavří­t reklamu