Sója je oblíbenou alternativou nejenom u vyznavačů zdravé stravy. Jako je tomu i u mnoha jiných věcí, její konzumace by se ale neměla přehánět.

Sója je oblíbenou alternativou nejenom u vyznavačů zdravé stravy. Jako je tomu i u mnoha jiných věcí, její konzumace by se ale neměla přehánět. | zdroj: iflscience.com


Obliba sójového oleje roste. Rostou s ní ale i metabolické choroby

TÉMATA: zdraví | tělo | strava | sója

user-avatar

Simona Knotková

15. 02. 2020 | 09:30

Sójový olej je stále oblíbenější alternativou rostlinného tuku. Jak ovšem ukazuje nedávná studie kalifornských vědců, ve větší míře nám může uškodit.

Na škodlivé účinky sójového oleje se zaměřili badatelé z Kalifornské univerzity v Riverdale. Jejich dřívější výzkumy odhalily, že u myší, které konzumovaly stravu bohatou na sójový olej, byla větší pravděpodobnost pozdějšího rozvoje metabolického onemocnění. Za možného viníka byla označena kyselina linolová. Poukazoval na to experiment, během něhož byl hladovcům podáván modifikovaný olej bez této kyseliny. Takto živené myši na tom byly zdravotně podstatně lépe než myši krmené olejem s kyselinou.

Tentokrát si vědci posvítili na mozek myší. Aby lépe porozuměli negativním účinkům sójového oleje, podívali se, jak se jeho konzumace odráží v hypothalamu, oblasti mimo jiné spojené s metabolismem. Myši rozdělili do tří skupin – jedna dostávala stravu se sójovým olejem, druhá s upraveným sójovým olejem bez kyseliny linolové, třetí stravu bohatou na kokosový olej.

Výsledky byly vcelku alarmující. Sójový olej se podílel na modifikaci až stovky genů spojených s metabolismem, neurologickými chorobami či záněty. Největší poškození poté utrpěl gen, který stojí za produkcí "hormonu lásky" oxytocinu. Jak vyplývá z jeho lidového označení, spojený je zejména s milostným kontaktem, ale i s mateřskou láskou. Co se už ví o něco méně, svou funkci plní také při regulování váhy nebo v metabolismu sacharidů.

U myší konzumujících kokosový olej podobné změny nebyly zaznamenány. Zajímavostí je, že k modifikaci genů nedošlo pouze u hlodavců ze skupiny s neupraveným sójovým olejem, ale i u těch ze skupiny s olejem bez kyseliny linolové. Toto zjištění zásadně mění teorii vědců o kyselině linolové jako o údajné hlavní příčině škodlivých účinků oleje. V pokračujícím výzkumu by vědci chtěli zjistit, co přesně obsaženého v oleji způsobuje patologické změny.

Jeden závěr je podle vědců ale už teď jistý – konzumaci sójového oleje bychom měli omezit.

user-avatar

Simona Knotková

15. 02. 2020 | 09:30

Zavří­t reklamu