V roce 1964 vyrobila firma Steve's Cheese obří kus čedaru. Jednalo se o atrakci pro nadcházející Světovou výstavu v New Yorku.
Obří blok sýru měřil na výšku 1,80 metru, na šířku měl 4,35 metry a vážil přes 15 tun. Mlékaři na jeho výrobě pracovali od 20. do 22. ledna 1964 a vypotřebovali na něj 183 tun mléka, tedy cca mléko od více než 16 tisíc krav. Zájemci si ho mohli prohlédnout v pavilonu amerického Středozápadu, který byl součástí Světové výstavy v New Yorku v letech 1964/1965.

Västerbottenský sýr se dá vyrábět jen na jednom místě, nikdo neví proč
Ochutnávka byla vyhrazena pouze pro vyvolené, včetně držitelky titulu Alice in Dairyland, mladé ženy zastupující zemědělství ve Wisconsinu. Po výstavě si sýr koupila společnost Borden Company, která ho představila na výročním zasedání Asociace producentů sýrů ve Wisconsinu. Vystaven byl do roku 1968 a poté byl rozprodán na menší kusy.
Úplně poslední kousky čedaru byly odkoupeny v roce 1978 na charitativní aukci. Každý z nich byl vydražen okolo 7,3 tisíc korun.