Tibby Dixon vyšlechtil bezpeckové liči, trvalo mu to 19 let.

Tibby Dixon vyšlechtil bezpeckové liči, trvalo mu to 19 let. | zdroj: Camilleri’s Farm Market


Muž utratil 5000 dolarů za stromek liči, vypěstoval první bezpeckovou variantu v Austrálii

TÉMATA: ovoce | liči | austrálie | šlechtitelství

user-avatar

Tomáš Chalupa

28. 01. 2020 | 08:00

Australan Tibby Dixon koupil před 19 lety z Číny jeden stromek liči. Chtěl rozjet pěstování této asijské plodiny v Austrálii a začal tak s tímto ovocem experimentovat. Vyšlechtil několik odrůd, které začal prodávat ostatním farmářům, a také vyšlechtil jediné zcela bezpeckové liči v celé Austrálii.

Byla to dlouhá a velmi náročná práce. Je potřeba mít na paměti, že na začátku celého procesu měl Dixon k dispozici jen jeden strom. Musel tedy pracovat pouze s ovocem z tohoto jednoho stromu, pečlivě vybírat jeho plody, znovu sázet do země získaná semena a snažit se takto vyšlechtit požadovanou bezpeckovou odrůdu. Ta se dá navíc získat až po několika generacích šlechtění, takže 19 let je ještě poměrně krátká doba, ale Dixon to stihl rychle.

Jeho bezpeckové liči má střední velikost, což znamená, že měří asi 4 – 5 cm v průměru. Jeho barva obsahuje různé odstíny červené, od tmavé až po malinovou. Uvnitř není jediná pecka, což je velký unikát. Pokud si koupíte liči v obchodě, stoprocentně v něm najdete pecky.

Liči, kterému se přezdívá čínská švestka nebo čínské jablko, se konzumuje čerstvé, ale může se i kompotovat nebo sušit. Právě sušená varianta je v Číně a Asii obecně velmi oblíbená, stejně jako liči nakládané v cukru.

user-avatar

Tomáš Chalupa

28. 01. 2020 | 08:00

Zavří­t reklamu