válkaČeskoslovenskoobjevy

Mekáč je tu s námi už 80 let. Původní menu obsahovalo jen pár položek

15. května 1940 se otevřely brány první restaurace McDonald’s na světě. Stalo se tak v kalifornském San Bernardinu, kde svůj první podnik otevřeli bratři Richard a Maurice McDonaldovi. Teprve o patnáct let později se restaurace s rychlým občerstvením transformovala do podoby, v jaké ji známe dnes. Za modernizací stal podnikatel s českými kořeny Ray Kroc, který začal s bratry spolupracovat a založil franšízový systém, na jehož základě si restauraci se značkou McDonald’s mohl otevřít kdokoliv.

Původní menu bylo úplně základní. Kromě ikonického hamburgeru za patnáct centů si zákazníci mohli objednat cheeseburger nebo hranolky. Žízeň mohli zahnat mléčným koktejlem, kolou, kořenovým pivem, kávou, mlékem nebo pomerančovým džusem. Díky úzkému sortimentu bylo odbavování zákazníků rychlejší. Právě rychlost se stala poznávací značkou podniku a od McDonald’s začali tento koncept kopírovat také další podnikatelé. Stánky s rychlým občerstvením se začaly šířit po celých USA. Byl to způsob stravování, po kterém moderní kapitalistická společnost volala – najíst se levně a v co nejkratším časovém úseku, aby se člověk mohl znovu věnovat zaměstnání či jiné aktivitě. Že podle této filozofie zároveň nemohl dostávat i kvalitní jídlo, byla už druhá stránka věci…

Za ty roky prošel mekáč mnoha obměnami. Zásadně se změnilo především jeho menu, které se rozrostlo o množství dalších položek. Zatímco návštěvníci původní restaurace rozhodovací paralýzou rozhodně netrpěli, dnešní zákazníci si mohou vybrat mezi několika verzemi hamburgerů. V nabídce je doplňuje například snídaňové menu či populární zmrzlinové poháry. Mezi dětmi je poté oblíbené Happy Meal s menší porcí jídla a hračkou. Co v nabídce neochvějně zůstává i po desetiletích – klasický hamburger s okurkou, cibulí, kečupem a hořčicí.

Do historie McDonald’s nahlédněte v naší galerii.

Další články

Zavří­t reklamu