Vaflový kornout pojídání zmrzliny velmi zjednodušil

Vaflový kornout pojídání zmrzliny velmi zjednodušil | zdroj: jenis.com


Zmrzlinový kornout: zrodil se, protože talířky a lžičky na zmrzlinu zrovna došly

TÉMATA: zmrzlina | gastronomie

user-avatar

M. Šindlauerová

17. 03. 2020 | 11:00

Zmrzlinovému kornoutku možná nepřidáváte takový význam, ale vězte, že bez něj by zmrzlinový průmysl nikdy tak nevzkvetl. Snadná konzumace této pochoutky totiž nebyla vždycky samozřejmostí.

Počátkem 20. století bylo stravování a stolování činnostmi vysoce formálními, které vyžadovaly používání ubrousků, porcelánového nádobí a samozřejmostí bylo používání adekvátních příborů. A zmrzlina byla vybranou delikatesou, podávanou s velkou pompézností a pojídanou pouze čajovou lžíčkou. Tento gurmánský rituál musel změnit svou podobu kvůli události na mezinárodním veletrhu v St. Louis roku 1904. Byla to tehdy výjimečná podívaná a k vidění byly v gastronomické sekci třeba sochy z másla, paláce z kukuřice, věže z kukuřičných lupínků nebo postavičky zvířat vytvořené pouze z ovoce. Amerika zažívala v zemědělství vyloženě zlaté časy, protože v té době vzkvétala zemědělská technika. Hlavně plynové motory usnadňovaly sklizeň i zpracování zemědělské produkce. Ovoce, zelenina a vůbec veškeré suroviny začaly být široce dostupné a gurmánským choutkám se nekladly meze.

Mezi vystavujícími byl také zmrzlinář Ernest Hamwi, který na veletrhu provedl něco zcela mimořádnho: z vaflového těsta vytvořil kužel nebo lépe řečeno trychtýř a ohromil tím všechny, kdo kolem jeho stánku prošel. Strávníci ke konzumaci nepotřebovali ani lžičky a ani talíře - traduje se, že Hamwi už nádobí a lžičky prostě neměl - a v takovéto podobě jim zmrzlina navíc náramně chutnala. Hamwi svůj kornout pojmenoval "Zalabia" (tenká vaflová pochoutka posypaná cukrem). Po skončení veletrhu prodal Hamwi svůj vylepšovák podnikateli J: P. Heckleovi, který si na kornoutech postavil velký byznys. Autorství Hamwiho ovšem není jednoznačně prokázáno. Historička Anne Funderburgová tvrdí, že stopy k prvnímu zmrzlinového kornoutu vedou až sedmi směry. Tak například v New Jersey podnikal turecký byznysmen David Avayou, který si vynález kornoutu připisoval sobě. Údajně to odkoukal z Francie, kde se zmrzlina podávala v papírových nebo kovových kornoutech. Podobně pochybné je i autorství bratrů Charlese a Franka Menchesových, kteří prý kornout odkoukali od jedné paní, jíž se zmrzlina pořád roztékala a tak si z vaflí udělala kornoutek. Bratři si pak posléze otevřeli na kornouty továrnu v Ohio.

Původ kornoutu tedy zůstává nejasný, ale díky němu dnes můžeme zmrzlinu jíst mnohem pohodlněji, než tomu bývalo. A to je jedině dobře!

user-avatar

M. Šindlauerová

17. 03. 2020 | 11:00

Zavří­t reklamu