válkaČeskoslovenskoobjevy

Zmrzlinový kornout: zrodil se, protože talířky a lžičky na zmrzlinu zrovna došly

Zmrzlinový kornout: zrodil se, protože talířky a lžičky na zmrzlinu zrovna došly
Zdroj: jenis.com
+ 2 fotky+ 3 fotky

Zmrzlinovému kornoutku možná nepřidáváte takový význam, ale vězte, že bez něj by zmrzlinový průmysl nikdy tak nevzkvetl. Snadná konzumace této pochoutky totiž nebyla vždycky samozřejmostí.

Marta Šindlauerová 17. března 2020

Počátkem 20. století bylo stravování a stolování činnostmi vysoce formálními, které vyžadovaly používání ubrousků, porcelánového nádobí a samozřejmostí bylo používání adekvátních příborů. A zmrzlina byla vybranou delikatesou, podávanou s velkou pompézností a pojídanou pouze čajovou lžíčkou. Tento gurmánský rituál musel změnit svou podobu kvůli události na mezinárodním veletrhu v St. Louis roku 1904. Byla to tehdy výjimečná podívaná a k vidění byly v gastronomické sekci třeba sochy z másla, paláce z kukuřice, věže z kukuřičných lupínků nebo postavičky zvířat vytvořené pouze z ovoce. Amerika zažívala v zemědělství vyloženě zlaté časy, protože v té době vzkvétala zemědělská technika. Hlavně plynové motory usnadňovaly sklizeň i zpracování zemědělské produkce. Ovoce, zelenina a vůbec veškeré suroviny začaly být široce dostupné a gurmánským choutkám se nekladly meze.

Mezi vystavujícími byl také zmrzlinář Ernest Hamwi, který na veletrhu provedl něco zcela mimořádnho: z vaflového těsta vytvořil kužel nebo lépe řečeno trychtýř a ohromil tím všechny, kdo kolem jeho stánku prošel. Strávníci ke konzumaci nepotřebovali ani lžičky a ani talíře – traduje se, že Hamwi už nádobí a lžičky prostě neměl – a v takovéto podobě jim zmrzlina navíc náramně chutnala. Hamwi svůj kornout pojmenoval „Zalabia“ (tenká vaflová pochoutka posypaná cukrem). Po skončení veletrhu prodal Hamwi svůj vylepšovák podnikateli J: P. Heckleovi, který si na kornoutech postavil velký byznys. Autorství Hamwiho ovšem není jednoznačně prokázáno. Historička Anne Funderburgová tvrdí, že stopy k prvnímu zmrzlinového kornoutu vedou až sedmi směry. Tak například v New Jersey podnikal turecký byznysmen David Avayou, který si vynález kornoutu připisoval sobě. Údajně to odkoukal z Francie, kde se zmrzlina podávala v papírových nebo kovových kornoutech. Podobně pochybné je i autorství bratrů Charlese a Franka Menchesových, kteří prý kornout odkoukali od jedné paní, jíž se zmrzlina pořád roztékala a tak si z vaflí udělala kornoutek. Bratři si pak posléze otevřeli na kornouty továrnu v Ohio.

Původ kornoutu tedy zůstává nejasný, ale díky němu dnes můžeme zmrzlinu jíst mnohem pohodlněji, než tomu bývalo. A to je jedině dobře!

Další články

Zavří­t reklamu