válkaČeskoslovenskoobjevy

Kladivo a dláto, tak se dříve otevíraly konzervy

Kladivo a dláto, tak se dříve otevíraly konzervy
Zdroj: profimedia.com
+ 9 fotek+ 10 fotek

Otevřít konzervu není dnes žádný problém, některé otevřete sami nebo použijete otvírák. Dříve ale bylo potřeba na otevření konzervy dláto a také kladivo.

Tomáš Chalupa 22. února 2021

První otvírák na konzervy byl přitom vynalezen pouhých 48 let po vynálezu samotných konzerv. Britský obchodník Peter Durand ho vynalezl poté, co mu král Jiří III. udělil patent na plechovky pro konzervování potravin. Durand přitom nebyl vynálezcem konzerv, s těmi přišel v tom samém roce, ale o něco dříve, Francouz Nicholas Appert. Za napoleonských válek francouzská armáda velmi potřebovala najít způsob, jak svým vojákům zajistit trvanlivé zásoby potravin. Zásobovací trasy byly dlouhé, polní kuchyně nebyla vždy k dispozici a vařit se také neustále nedalo. Konzerva bylo v takové situaci doslova strategickou zbraní.

Appert přitom na vynálezu konzervy začal pracovat dávno před vypuknutím válek. Patnáct let experimentoval s různými typy pokrmů a snažil se je konzervovat. Nakonec vymyslel skleněné lahve se zavoskovaným korkovým víkem, které udržovaly jídlo čerstvé, pokud byly předtím tepelně upraveny. Appert ani pořádně sám nevěděl, jak to celé fungovalo, ale Napoleon mu přesto vyplatil odměnu 12 tisíc franků, a Appert měl vyděláno.

Stejně jako Appert, i Durand onoho roku uspěl a získal onen zmíněny patent od britského krále. Později se začaly vyrábět plechové konzervy, u kterých byl ale problém s otevřením. Běžně se k tomu používalo kladivo a dláto. Bylo potřeba poměrně velké námahy a síly se do plechovky tímto způsobem dostat. Už proto nebyly příliš populární pro běžné použití v domácnostech.

Thumbnail # Nová studie popírá, že členy Franklinovy výpravy do Antarktidy zahubilo olovo z konzerv
Mohlo by Vás zajímat:

Nová studie popírá, že členy Franklinovy výpravy do Antarktidy zahubilo olovo z konzerv

Postupem času byly vyvíjeny stále lepší a dokonalejší konzervy. Na této cestě přišli s výraznými změnami vynálezci, jako byl Henry Evans, Allen Taylor nebo Thomas Kensett. Vše mířilo ke stále tenčím plechovkám, které bude snadnější otevírat. V roce 1858 představil Ezra Warner první bajonetový otvírák na konzervy. O 12 let jej později následoval William Lyman s mnohem dokonalejším modelem, který obsahoval ozubené kolečko, které se pohybovalo po okraji plechovky. Tento systém je používán dodnes.

Otevírání konzerv se stalo naprosto snadným a nevyžadovalo žádnou energii. Tím se otevřela cesta konzervám i do běžných domácností po celém světě.

Související články

Další články

Zavří­t reklamu