Hugo (vlevo) a Ross před startem experimentu.

Hugo (vlevo) a Ross před startem experimentu. | zdroj: dailymail.co.uk


Jedno dvojče se na tři měsíce stalo veganem, druhé jedlo hodně masa. Jak to dopadlo?

TÉMATA: experiment | zdraví | tělo | strava | dvojčata

user-avatar

Simona Knotková

9. 06. 2020 | 12:00

Dvaatřicetiletá dvojčata Hugo a Ross Turnerovi z Devonu se dobrovolně stali "pokusnými králíky" v experimentu londýnské King's College. Každý z nich se po dobu několika měsíců odlišně stravoval. Výsledek vás možná (ne)překvapí.

Pětkrát až šestkrát týdně cvičení v posilovně a do poslední kalorie vypočítaný jídelníček – takovému režimu se dobrovolně propůjčila dvojice mužů z Velké Británie. Cílem vědců bylo zjistit, co s těly jednovaječných dvojčat udělají dva odlišné způsoby stravování.

Na začátku experimentu byla strava obou dvojčat stejná a nechybělo v ní maso či vejce. Po dobu posledních dvanácti týdnů se jejich jídelníčky ale proměnily, a zatímco Hugo přešel na veganskou stravu, Ross si dopřával dietu bohatou na maso. Vše bylo rozplánované tak, aby měli oba stejný příjem i výdej kalorií. Jejich tělesné hodnoty neustále zaznamenával tým lékařů, který nakonec došel k jasnému výsledku – veganský způsob stravování zajišťuje rychlejší shazování nadbytečných kil.

Hugo původně vážil 86 kilogramů a tuk tvořil 13 % jeho celkové hmotnosti. Po třech měsících, ve kterých maso vyměnil za tofu či tempeh, shodil čtyři kilogramy a hodnotu tělesného tuku snížil na 12 %. Znatelně mu klesl také cholesterol a v jeho střevech se začalo vyskytovat více přátelských bakterií.

"Díky veganské stravě jsem se dokázal lépe soustředit, v průběhu odpoledne mi neklesala energie a cítil jsem se nabitější," vypráví muž. Zajímavosti je, že mu na stranu druhou kleslo libido: "Prostě jsem ho ztratil. Opravdu nevím, co se stalo."

Příklad bezmasé stravy - smažené tofu s tempehem. Foto: theturnertwins.co.uk

Ross oproti tomu nabral čtyři kilogramy svalové hmoty a jeho tělesný tuk se zvýšil na 15 %. Na konci experimentu vážil 85 kilogramů.

Oba dva se v závěru studie nechali slyšet, že maso budou jíst i nadále. Díky experimentu si ale uvědomili, že i jako masožravci se mohou stravovat kvalitněji a hlavně pestřeji.

"Mimo jiné nám došlo, že nejíme dostatek rozmanitých potravin. Často si jen dopřáváme ta stejná jídla v jiných formách. Rozmanitost je přitom kořením života. Veganská strava má jistě své výhody, ale to i masitá. Nemyslím si, že by jedna měla zastiňovat druhou. Budeme se snažit kombinovat oboje, občas si dopřejeme bezmasé dny a přidáme do našeho jídelníčku více veganských produktů, maso budeme jíst méně a kvalitnější. Z obou světů jsme si vzali to nejlepší," uzavírá Hugo.

user-avatar

Simona Knotková

9. 06. 2020 | 12:00

Zavří­t reklamu