válkaČeskoslovenskoobjevy

Jedno dvojče se na tři měsíce stalo veganem, druhé jedlo hodně masa. Jak to dopadlo?

Jedno dvojče se na tři měsíce stalo veganem, druhé jedlo hodně masa. Jak to dopadlo?
Zdroj: dailymail.co.uk
+ 9 fotek+ 10 fotek

Dvaatřicetiletá dvojčata Hugo a Ross Turnerovi z Devonu se dobrovolně stali "pokusnými králíky" v experimentu londýnské King's College. Každý z nich se po dobu několika měsíců odlišně stravoval. Výsledek vás možná (ne)překvapí.

Simona Knotkova 9. června 2020

Pětkrát až šestkrát týdně cvičení v posilovně a do poslední kalorie vypočítaný jídelníček – takovému režimu se dobrovolně propůjčila dvojice mužů z Velké Británie. Cílem vědců bylo zjistit, co s těly jednovaječných dvojčat udělají dva odlišné způsoby stravování.

Na začátku experimentu byla strava obou dvojčat stejná a nechybělo v ní maso či vejce. Po dobu posledních dvanácti týdnů se jejich jídelníčky ale proměnily, a zatímco Hugo přešel na veganskou stravu, Ross si dopřával dietu bohatou na maso. Vše bylo rozplánované tak, aby měli oba stejný příjem i výdej kalorií. Jejich tělesné hodnoty neustále zaznamenával tým lékařů, který nakonec došel k jasnému výsledku – veganský způsob stravování zajišťuje rychlejší shazování nadbytečných kil.

Hugo původně vážil 86 kilogramů a tuk tvořil 13 % jeho celkové hmotnosti. Po třech měsících, ve kterých maso vyměnil za tofu či tempeh, shodil čtyři kilogramy a hodnotu tělesného tuku snížil na 12 %. Znatelně mu klesl také cholesterol a v jeho střevech se začalo vyskytovat více přátelských bakterií.

„Díky veganské stravě jsem se dokázal lépe soustředit, v průběhu odpoledne mi neklesala energie a cítil jsem se nabitější,“ vypráví muž. Zajímavosti je, že mu na stranu druhou kleslo libido: „Prostě jsem ho ztratil. Opravdu nevím, co se stalo.“

Příklad bezmasé stravy - smažené tofu s tempehem. Foto: theturnertwins.co.uk

Příklad bezmasé stravy – smažené tofu s tempehem. Foto: theturnertwins.co.uk

Ross oproti tomu nabral čtyři kilogramy svalové hmoty a jeho tělesný tuk se zvýšil na 15 %. Na konci experimentu vážil 85 kilogramů.

Oba dva se v závěru studie nechali slyšet, že maso budou jíst i nadále. Díky experimentu si ale uvědomili, že i jako masožravci se mohou stravovat kvalitněji a hlavně pestřeji.

„Mimo jiné nám došlo, že nejíme dostatek rozmanitých potravin. Často si jen dopřáváme ta stejná jídla v jiných formách. Rozmanitost je přitom kořením života. Veganská strava má jistě své výhody, ale to i masitá. Nemyslím si, že by jedna měla zastiňovat druhou. Budeme se snažit kombinovat oboje, občas si dopřejeme bezmasé dny a přidáme do našeho jídelníčku více veganských produktů, maso budeme jíst méně a kvalitnější. Z obou světů jsme si vzali to nejlepší,“ uzavírá Hugo.

Další články

Zavří­t reklamu