válkaČeskoslovenskoobjevy

Jak se vaří na nejodlehlejší antarktické základně? Hodně špatně!

Jak se vaří na nejodlehlejší antarktické základně? Hodně špatně!
Zdroj: boredpanda.com
+ 4 fotky+ 5 fotek

Cyprien Verseux je astrobiolog a glaciolog, který aktuálně pracuje na polární stanici Concordia. O svém pobytu pravidelně informuje na blogu Mars La Blanche a sociálních sítích. V sérii tweetů veřejnost například seznámil s těžkostmi při vaření v extrémně chladných podmínkách.

Simona Knotkova 17. října 2018

Concordia Station je neodlehlejší výzkumná stanice na Antarktidě. V zimě, kterou nejsou schopny přežít ani bakterie, tu pobývá skupinka odvážných vědců. Mezi nimi je také Francouz Cyprien Verseux.

„Devět měsíců v roce není možné stanici opustit ani se sem dostat. Je taková zima, že všechna vozidla jsou tady nepojizdná. Nacházíme se v nejchladnější oblasti světa, kde teploty přesahují i -80 °C. Slunce jsme znovu viděli po třech měsících, aniž by prošlo horizontem. Vzduch je extrémně suchý a chybí mu kyslík. Momentálně nás zde žije třináct včetně techniků, vědců, kuchaře a doktora,“ popisuje muž.

Badatelé se během výzkumu soustřeďují na klimatické změny a jejich dopad do budoucna. Kromě vědy mají ale někdy čas i na legraci, jak ukazuje Verseuxova série fotek z Twitteru.

Snímky jídel vám příkladně ukážou, jak moc velká zima na Concordii je. Prohlédněte si je v naší galerii.

Další články

Zavří­t reklamu