válkaČeskoslovenskoobjevy

Italské sady s kiwi decimuje neznámá choroba

Italské sady s kiwi decimuje neznámá choroba
Zdroj: Unsplash

Itálie je druhým největším producentem kiwi na světě. Kvůli neznámé chorobě, která ničí velká procentu sadů, visí ale nad tamními zemědělci do budoucna otazník.

Simona Knotkova 20. října 2020

Neznámá choroba napadá keře kiwi od kořenů a způsobuje postupné uhnívání jejich listů. Za rok nebo dva vyschne celá rostlina a zemře. Nikdo zatím neví proč. „Je to jako koronavirus. Když se objeví příznaky, je už příliš pozdě. Pro lidi je těžké se vyléčit, pro kiwi je to nemožné,“ říká genomický vědec Gianni Tacconi z italské Rady pro zemědělský výzkum a ekonomiku (Crea), který se kiwi zabývá už od počátku 21. století.

Thumbnail # Čokoládě hrozí do roku 2050 konec, varují vědci
Mohlo by Vás zajímat:

Čokoládě hrozí do roku 2050 konec, varují vědci

Tajemnému syndromu, který se poprvé začal šířit „vinicemi“ s kiwi v roce 2012, říkají farmáři morìa. Zasaženo je až 25 % všech kiwi sadů v Itálii, v lokálních místech výskytu je to dokonce až 80 %. Skutečné procento napadených rostlin, u kterých se nemoc zatím nestihla projevit, bude ale daleko vyšší. Nezáleží přitom, zda se jedná o nový sad nebo místo, na kterém ovoce roste už desítky let. Experti dali dohromady výzkumný tým, který má za úkol zvrátit pohromu pro celou řadu zemědělců. Zatím je však jejich práce bez jasnějších výsledků.

„Je velmi obtížné to studovat. Když chceme porozumět příčině, zkoumaný objekt izolujeme a spustíme experiment. V tomto případě to ale nefunguje, protože ve hře je několik faktorů. Každý z nich je v rozporu s nějakým dalším,“ poznamenává Lorenzo Tosi ze společnosti Agrea.

Thumbnail # „Pokud nezměníme své chování k planetě, přijdou další pandemie,“ varují ochránci přírody
Mohlo by Vás zajímat:

„Pokud nezměníme své chování k planetě, přijdou další pandemie,“ varují ochránci přírody

Badatelé se zaměřují na složení půdy, její zavlažování či na přítomnost různých bakterií a plísní. Několik patogenů se jim už podařilo najít, ale žádný z nich nebyl společný pro všechny poškozené rostliny. Může se jednat o kombinaci několika faktorů, ale přesnému mechanismu dosud neporozuměli. Jedna možná příčina se ale tyčí nad ostatními a nikoho asi nepřekvapí – globální oteplování a s ním spojená proměna složení půdy. To by i vysvětlovalo, proč také dalším rostlinám, od jablek přes olivy až po hrušky, se v Itálii v posledních letech moc nedaří.

„Musíme ještě zpracovat mnoho dat, ale zdá se, že všechno k tomu směřuje. Jsem přesvědčená, že klimatické změny jsou tím hlavním faktorem. Kdybychom se tímto aspektem zabývali do hloubky, myslím, že bychom našli příčiny. Někteří z pěstitelů oliv už začali pěstovat manga a papáje. Kdo ví? Možná je pěstování tropického ovoce směrem pro Itálii,“ uvažuje mikrobioložka Laura Bardi.

Další články

Zavří­t reklamu