Kečup se často spojuje s „americkým“ životním stylem. Do USA se ale dostal z Anglie, která ho zase převzala z Asie.

Kečup se často spojuje s „americkým“ životním stylem. Do USA se ale dostal z Anglie, která ho zase převzala z Asie. | zdroj: Profimedia.cz


I kečup vynalezli Číňané, základem byla rybí omáčka

TÉMATA: jídlo | ochucovadla | čína

user-avatar

Lenka Vovsová

14. 03. 2020 | 11:00

Kečup je na naší planetě zcela jistě jedním z nejvíce populárních ochucovadel, které lze v současnosti najít snad v každé domácnosti. Kečupem dnes mnozí z nás pravděpodobně rozumí sladkou rajčatovou omáčku, ale v minulosti jeho hlavní ingredience tvořily ústřice, houby, vlašské ořechy, slávky, nebo dokonce vajíčka.

Samotný fast-food prodávající lidem hranolky, burgery nebo hot-dogy si v dnešní době bez kečupu snad už ani nelze představit. Na potravinovém trhu lze  v současné době zakoupit různé druhy kečupů složené z rozličných ingrediencí. Lidé se mnohdy mylně domnívají, že tato populární červená omáčka vznikla v moderní době, ale ve skutečnosti její výroba započala už před více jak 500 lety v Číně.

Číňané vynalezli kečup v 17. století. Jejich originální omáčka byla vyráběna z fermentovaných ančoviček a koření a měla lákavou karamelovou barvu. V místním dialektu byla nazývána „ke-chiap“ a věrně doprovázela čínské námořníky na jejich plavbách po světě. Právě tímto způsobem si kečup brzy našel svoji cestu také do nedaleké Indonésie, Malajsie, na Filipíny a postupně se s ním seznámilo rovněž obyvatelstvo dalších zemí Asie.

Západní svět se s touto lahodnou červenou omáčkou poprvé setkal díky britským a dánským obchodníkům, kteří si s sebou kečup přivezli domů z obchodních cest po Asii za hedvábím, kořením a čajem. Netrvalo dlouho, a kečup zpopularizovali ve svých koloniích a začali s jeho vlastní výrobou. Hlavními ingrediencemi nové receptury kečupu se v podání Evropanů staly houby a oříšky.

Samotná rajčata se v receptu objevila teprve v 19. století. Ančovičky z původní receptury zcela vymizely někdy kolem roku 1850.

Postupem času se kečup stal populárním zejména ve Spojených státech amerických. Podnikavost a touha po zisku tamních obyvatel na sebe nenechala dlouho čekat a Američané začali brzy přemýšlet, jak tuto omáčku co nejvíce zkomercializovat.

V roce 1890 se tohoto úkolu ujímá továrna Heinz, která do kečupu poprvé v historii přidává cukr pro jeho sladkou chuť a konzervační látky zajišťující delší trvanlivost výrobku.  

Továrna Heinz je dodnes světovým lídrem ve výrobě kečupu a Američané jeho nejvěrnějšími konzumenty.

 

user-avatar

Lenka Vovsová

14. 03. 2020 | 11:00

Zavří­t reklamu