Horkou čokoládu pili už staří Mayové, ale až Evropané ji vylepšili o méně zdravý cukr, smetanu a mléko.

Horkou čokoládu pili už staří Mayové, ale až Evropané ji vylepšili o méně zdravý cukr, smetanu a mléko. | zdroj: wikipedia commons


Horkou čokoládu s mlékem zavedl v Evropě irský lékař, prodávala se jako léčivý nápoj

TÉMATA: jídlo | anglie | jamajka | rostliny | kakao | čokoláda

user-avatar

Tomáš Chalupa

30. 01. 2020 | 12:00

Ir Hans Sloane byl významnou osobností přelomu 17. a 18. století. Byl to věhlasný lékař, mezi jehož klienty patřila královská rodina a mnoho dalších urozených lidí. Nebyl ale snob a zdarma léčil i chudé. Byl také vášnivým sběratelem přírodnin a cestovatelem. Proslul především jako zakladatel Britského muzea. Málokdo ale ví, že za existenci horké čokolády s mlékem vděčíme právě jemu.

V roce 1687 pobýval Hans Sloane na Jamajce, kde pracoval jako osobní lékař místního guvernéra, hraběte z Albemarle. Jamajka byla tehdy jednou z perel britského impéria a významným producentem cukru a dalších plodin. Sklizeň pro Brity zajišťovali otroci přivezení z Afriky na místní plantáže.

Sloane při svém pobytu popsal a katalogizoval na 800 druhů rostlin, do té doby většinou v Evropě neznámých.  Mezi jeho objevy patřilo také kakao, které místní lidé popíjeli smíchané s vařící vodou. Sloane nebyl z něho příliš nadšený a označil jej za nápoj  „způsobující nevolnost“. Přišel s vlastní recepturou, kdy do kakaa přidal místo vody mléko, a zjistil, že v této kombinaci nápoj mnohem lépe chutná. Po návratu do Anglie si vzal recept s sebou a s úspěchem jej tam šířil.

Netrvalo dlouho a horká čokoláda s mlékem si našla cestu na trh. Místní obchodník v Soho Nicholas Sanders ji začal prodávat jako léčivý elixír  s názvem Sir Hans Sloane´s Milk Chocolate (Mléčná čokoláda Sira Hanse Sloana). To byla vůbec první značka mléčné čokolády na světě, byť nešlo o čokoládu v podobě tabulky, ale nápoje. Popularita tohoto nápoje byla vskutku veliká a čokoládě v roce 1797 vydobyla nálepku "nápoj bohů". Značka Sloane se stala velmi známou, ještě v 19. století bratři Cadburyové prodávali horkou čokoládu v cínových dózách silně připomínajících design Sloanovy čokolády, a těžili tak z věhlasu této značky. 

user-avatar

Tomáš Chalupa

30. 01. 2020 | 12:00

Zavří­t reklamu