válkaČeskoslovenskoobjevy

Dnešní kuřata jsou čtyřikrát větší než před šedesáti lety! Víme, proč

Dnešní kuřata jsou čtyřikrát větší než před šedesáti lety! Víme, proč
Zdroj: freefromharm.org

Drůbež už není to, co bývala. Během posledních šesti dekád se váha slepic zdvojnásobila a oproti roku 1957 jsou kuřata dokonce čtyřikrát větší. Kuřecí prsa, která dnešní strávníci s takovou oblibou konzumují, nabyla o 80 procent většího objemu. Kanadští vědci pro to mají prosté vysvětlení.

Ivanhoe 24. srpna 2017
Kuřata se šlechtila, aby rychleji rostla a dávala víc masa.

Kuřata se šlechtila, aby rychleji rostla a dávala víc masa.

Příčinou rapidního růstu drůbeže nejsou růstové hormony, jak by se člověk mohl obávat, které ostatně jak v Česku, tak i v EU nebo například i ve Spojených státech amerických je zakázáno do krmiv přidávat. Kuřata jsou větší díky šlechtění a vysokobílkovinové stravě.

„Od čtyřicátých let začaly závody – soutěž o kuře budoucnosti, jejíž ideou bylo chovat kuřata hlavně pro maso,“ vysvětlil vedoucí výzkumu Martin Zuidhof z kanadské univerzity v Albertě. „Masný průmysl šel po nejrychleji rostoucích, nejefektivnějších plemenech,“ dodal.

Jeho tým chtěl zkoumat, jakým způsobem se změnila genetika kuřat. Pro účely výzkumu se použila tři plemena brojlerových kuřat: ta, co se běžně chovala v roce 1957, další z roku 1978 a nakonec plemeno z roku 2005 nazvané Ross 308. „Krmili jsme je všechny stejnou potravou a nepřidávali žádné hormony,“ zdůraznil Zuidhof. A k jakému výsledku jeho tým dospěl?

Kuřata plemene Ross 308 rostla o mnoho rychleji než ta z roku 1978 a byla čtyřnásobně větší než jejich předchůdci v roce 1957!

Takhle se měnila kuřata od roku 1957 až po dnešek.

Takhle se měnila kuřata od roku 1957 až po dnešek.

Zuidhof ujišťuje, že změny nejsou výsledkem genetických manipulací, ale výběrovým šlechtěním a vydatnější výživou. „Když je budeme o polovinu méně krmit, vyprodukujeme kuřata srovnatelná s těmi před 50 lety,“ podotkl odborník na chovatelství. Obavy z konzumace dnešních kuřecích pořízků proto považuje za liché. „To je totéž, jako kdybyste řekli, že je nebezpečné jíst větší mrkve,“ poznamenal pro noviny The Huffington Post.

Další články

Zavří­t reklamu