válkaČeskoslovenskoobjevy

Cukrové kóma opravdu existuje. Glukóza zhoršuje výkonnost mozku

Cukrové kóma opravdu existuje. Glukóza zhoršuje výkonnost mozku
Zdroj: www.psypost.org

Snad každý z nás to v životě někdy zažil – když se přejíme těžkým jídlem v restauraci nebo podnikneme nájezd na cukrárnu, po euforii spojené s požitkem následuje únava a hůř nám to myslí. Tento stav označovaný někdy jako “cukrové kóma” byl předmětem četných debat mezi vědci. Nedávná studie výzkumníků z novozélandské University of Otago naznačuje, že jednoduché cukry jako třeba glukóza mají skutečně vliv na naše poznávací schopnosti, ovšem ne tak, jak bychom si přáli. Zpomalují totiž reakce a snižují pozornost.

Yvonne Pokorná 27. března 2018

Tým z University of Otago testoval 49 lidí, aby zjistili, jak jednoduché cukry obsažené běžně ve sladidlech, džusech a cukrovinkách ovlivňují kognitivní schopnosti člověka. Ti byli v určitých časových intervalech rozdělováni do různých skupin a konzumovali nápoje obsahující buď glukózu, sacharózu, fruktózu, nebo placebo – umělé sladidlo sukralózu.

Následně všichni účastníci podstupovali totožné testy kognitivních schopností, které zkoumaly rychlost jejich reakcí, paměť a pozornost. Současně jim byla také měřena hladina glukózy v krvi.

„Naše studie naznačuje, že“ cukrová kóma „– pokud jde o glukózu – je opravdu skutečný jev, kdy se hladina pozornosti snižuje po konzumaci cukru obsahujícího glukózu,“ říká vedoucí autor Mei Peng.

Sacharóza je obsažena v mnoha rostlinách, které si ji produkují jako rezervu energie. Hospodářsky nejvýznamnější jsou cukrová řepa původem z Evropy a tropická třtina z Karibiku.

Sacharóza je obsažena v mnoha rostlinách, které si ji produkují jako rezervu energie. Hospodářsky nejvýznamnější jsou cukrová řepa původem z Evropy a tropická třtina z Karibiku.

Ukázalo se, že nejhorší dopad na výsledky testů měla glukóza a sacharóza neboli stolní konzumní cukr, kterým si běžně přislazujeme pokrmy. U dalších dvou testovaných cukrů, fruktózy (ovocný cukr) a sukralózy (umělé sladidlo), vědci neprokázali tytéž negativní účinky na lidskou mysl. S fruktózou totiž lidský organismus nakládá jinak. Je metabolizována v játrech a na rozdíl od glukózy nepřekročí hematoencefalickou bariéru.

To však neznamená, že konzumace ovocného či umělého cukru je řešením. Oba druhy totiž ve větší než malé míře škodí lidskému zdraví, a jak ukázala studie UCLA z roku 2012, v dlouhodobějším horizontu vede nadměrné požívání fruktózy k poruchám učení a paměti. Jak bílý, tak i ovocný cukr se dnes přidává do velké škály potravin a nápojů, od kečupů přes uzeniny až po smetanu do kávy. Spotřebitelé tak ani nemají přehled o tom, kolik jednoduchých cukrů běžně konzumují, takže nevědomky zažívají každou chvíli nějaké minicukrové kóma.

Další články

Zavří­t reklamu