válkaČeskoslovenskoobjevy

Čokoládě hrozí do roku 2050 konec, varují vědci

Čokoládě hrozí do roku 2050 konec, varují vědci
Zdroj: techly.com.au

Milujete čokoládu? Tak potom byste se měli více starat o životní prostředí. Globální oteplování totiž ohrožuje i produkci sladké pochutiny.

Simona Knotkova 4. ledna 2018

Mezi největší producenty kakaa patří země jako Ghana, Pobřeží slonoviny a Indonésie. Kvůli globálnímu oteplování však čelí tamní pěstovatelé hrozbě. Národní úřad pro oceán a atmosféru varuje, že pokud nedojde ke změně, do roku 2050 90 % kakaových regionů kvůli nepříznivým podmínkám zanikne.

„Více než 90 % světové úrody kakaa připadá drobným zemědělcům ze samozásobitelských farem bez přístupu k moderním materiálům. Vše ukazuje na to, že v několika příštích letech budeme čelit čokoládovému deficitu, který se vyšplhá až na sto tisíc tun ročně,“ říká Doug Hawkins, generální manažer společnosti Hardman Agribusiness.

Vědci z Kalifornské univerzity doufají, že ještě není příliš pozdě. Čokoládu se pokouší geneticky upravit, aby její produkce byla levnější a více odolná vůči klimatickým změnám. Na záchraně pracují také samotní výrobci oblíbených tyčinek. Na podporu ekologického pěstování věnovala společnost Mars loni miliardu amerických dolarů.

Související články

Další články

Zavří­t reklamu