válkaČeskoslovenskoobjevy

Co s prošlým jídlem? V Indii ho mohou dávat do venkovní ledničky, a pomoci tak chudým

Co s prošlým jídlem? V Indii ho mohou dávat do venkovní ledničky, a pomoci tak chudým
Zdroj: earthables.com

Zatímco někteří lidé hladoví, jiní mají jídla tolik, že ho nestačí ani spotřebovat a vyhazují ho. Jak tento problém dnešní doby řešit? Nejenom majitelé restauračních zařízení a kaváren se mohou inspirovat nápadem Indky Minu Pauline.

Simona Knotkova 5. dubna 2016

Pauline dala před svou kavárnu neuzamčenou ledničku s nepřetržitým provozem, kterou může kdokoliv naplnit a kdokoliv si z ní také může zdarma vzít jídlo. Primárně by se ale mělo jednat samozřejmě o pomoc chudým a lednička by se měla naplňovat hlavně jídlem, kterému se blíží doba expirace, či už je pár dnů prošlé. Jednou z hlavních idejí autorky nápadu je totiž předejít plýtvání jídlem.

Minu Pauline.

Minu Pauline.

Nápad vznikl, když Pauline pozdě v noci narazila na ženu hledající jídlo v kontejneru. Rozesmutnilo ji, že zatímco žena místo spánku hledá jídlo, její restaurace toho dne sama spoustu potravin vyhodila. Rozhodla se proto pro funkční řešení s venkovní ledničkou.

Lednice má už i své jméno - Nanma Maram, což v překladu znamená Strom laskavosti.

Lednice má už i své jméno – Nanma Maram, což v překladu znamená Strom laskavosti.

Pro ostatní má poté následující vzkaz: „Peníze jsou vaše, ale zdroje patří společnosti. To je vzkaz, který chci tímto způsobem poslat dál. Pokud plýtváte penězi, jsou to vaše peníze. Neplýtvejte ale zdroji, které patří nám všem. Neplýtvejte jídlem.“

Další články

Zavří­t reklamu