válkaČeskoslovenskoobjevy

Božské nitě: nejvzácnější těstoviny je tak složité vyrobit, že to zvládnou jen tři lidé na světě

Božské nitě: nejvzácnější těstoviny je tak složité vyrobit, že to zvládnou jen tři lidé na světě
Zdroj: Profimedia

Nuoro je městečko ve střední části italské Sardinie a platí za kolébku těch nejvzácnějších těstovin na světě, které se dělají pouze ručně a tajemství jejich výroby zná jen několik lidí. V sardinském dialektu se jim říká "su filindeu" a v italštině "fili di Dio, což do češtiny můžeme přeložit jako "božské nitě".

Marta Šindlauerová 27. února 2021

67letá Paola Abraini se naučila vyrábět božské nitě od své matky, které recepturu a techniku předala zase její maminka, a takto se těstovinové umění předávalo z generaci na generaci, přičemž výhradně mezi jedinci ženského pohlaví. Paola má dvě dcery, z nichž jen jedna tajemství nití na základní úrovni zná. K tomu, aby v tradici pokračovala, jí prý ale chybí nadšení pro věc a hlavně trpělivost, protože o tu při výrobě těchto těstovin jde především. Paola tak předala těstovinové fígle své neteři a švagrové. Ty jsou sice ve výrobě aktivní, ale nemají žádné ženské potomky. Tyto tři ženy tak tvoří unikátní trojlístek, který jako jediný na celém světě vyrábí božské nitě. Reálně tak hrozí, že tato výjimečná těstovinová tradice zanikne.

Thumbnail # Vidličku začali první používat v Itálii, samozřejmě za to mohly těstoviny
Mohlo by Vás zajímat:

Vidličku začali první používat v Itálii, samozřejmě za to mohly těstoviny

Paola posledních několik let dělá vše pro to, aby božské nitě zachránila. V první řadě se obrátila na místní úřady, aby jí pomohly založit školu pro dívky, které by se chtěly naučit takovéto těstoviny vyrábět. Její nápad se bohužel nesetkal s pochopením. Nehodlala se nicméně jen tak vzdát, a otevřela tak aspoň pro veřejnost kroužek. Jenže jakoby její snahu pronásledovalo nějaké prokletí – zájemci se sice přihlásili, ale usoudili, že je tato činnost až příliš náročná. A ani tehdy Paola neházela těstoviny do koše, resp. flintu do žita: rozhodla se, že bude su filindeu propagovat, seč může.

Do několika římských restaurací tak pravidelně své těstoviny dodává a předvádí je také na food festivalech. Pár let nazpět k ní přijeli zástupci italské firmy Barilla, která je největším výrobcem těstovin na světě, aby se na práci Paoly podívali a posoudili, zda je božské nitě možno vyrábět i ve velkém s pomocí nějakého stroje. Vůbec ale nepochodili. Unikátní těstoviny zkrátka jinak než vlastníma rukama připravit nelze, o čemž se přesvědčil třeba i populární kuchař Jamie Oliver, jenž svou lekci ve filindeu vzdal po dvou hodinách, a nebyl rozhodně první ani poslední.

Thumbnail # Italové šetří planetu. Vyrábí brčka z těstovin
Mohlo by Vás zajímat:

Italové šetří planetu. Vyrábí brčka z těstovin

A co je vlastně na su filindeu tak složitého? Má to přeci jen tři ingredience: semolinovou mouku, vodu a sůl… Celá potíž je v přípravě. Po smíchání všech ingrediencí je nutné těsto důkladně, dlouho a svědomitě uhníst tak, aby se dobře rozpracoval lepek – to je základ úspěchu k tomu, aby se pak z těsta daly udělat dlouhé a super tenké nitě. Jakmile je těsto lehce zpracovatelné, začíná se natahovat a rozdělovat do osmi pramenů, které se skládají a rozřezávají a pak znovu natahují. Celé se to opakuje 32krát, a tak vznikne nakonec 256 dlouhých a tenkých nití, které jsou dvakrát (!) tenčí než jeden z nejtenčích druhů těstovin zvaných capellini (alias „angel hair“). Poté se nitě natahují přes kulatý tác ve třech překrývajících se vrstvách a nechají se na slunci několik hodin vysušit. Jednotlivé těstovinky se spolu spojí a vytvoří tak něco, co je podobné kostkované látce nebo tapetě. Vzniklé pláty se rozlámou na kousky a uvaří a lahodný pokrm, který se dá na tisíce způsobu dochutit, je na světě.

Zní to možná jednoduše, ale není to opravdu nic jednoduchého, je to práce vyžadující extrémní trpělivost. Paola se božským nitím věnuje přes čtyřicet let a stále se dle svých slov má v čem zdokonalovat.

Související články

Další články

Zavří­t reklamu