válkaČeskoslovenskoobjevy

3D tiskárna vyrobila poprvé v historii bezmasý steak. Chuť je prý k nerozeznání

3D tiskárna vyrobila poprvé v historii bezmasý steak. Chuť je prý k nerozeznání
Zdroj: odditycentral.com
+ 1 fotka+ 2 fotky

Rádi byste maso bez masa? Vyjít vstříc vám chce nový produkt izraelského startupu, který k výrobě živočišné alternativy použil 3D tiskárnu.

Simona Knotkova 22. července 2020

Podle mnoha odborníků je „maso“ neživočišného původu potravou budoucnosti. I to je důvod, proč se stále více producentů snaží přijít s dokonalejší náhražkou. Izraelský startup Redefined Meat k její výrobě jako první v historii použil 3D tiskárnu. Výsledek je prý skoro k neroznání.

„Od prvního dne společnosti pracujeme na vytvoření chutné a cenově dostupné rostlinné alternativy k steaku, jednomu z nejuznávanějších potravinových výrobků a hnacímu motoru celého masového průmyslu. Aby byla tato alternativa přijata hromadně, věděli jsme, že musíme vytvořit produkt, který bude mít jak vysokou kvalitu, tak bohaté nutriční složení, k čemuž potřebujeme nové technologie a výrobní procesy, které v potravinářském průmyslu nebyly nikdy dříve použity,“ sdělil výkonný ředitel a spoluzakladatel Redefined Meat Eshchar Ben-Shitrit.

Takzvaný Alt-Steak se skládá z několika vrstev, které zastupují živočišný tuk, krev a svalovinu. Aby se produkt svými vlastnostmi co nejvíce přibližoval masovému originálu, startup přizval ke spolupráci přední řezníky a potravinové technology, jmenovitě například švýcarskou firmu Givaudan.

„Důležitost použití precizního 3D tisku pro dosažení správné textury, barvy a chuti – a kombinací všech tří – nelze přeceňovat,“ pokračuje Ben-Shitrit. „Tím, že oddělíme jednotlivé složky pro svalovinu, tuk a krev, se můžeme soustředit na každý z těchto individuálních aspektů, a vytvořit tak dokonalý Alt-Steak. Jedná se o jedinečnou 3D technologii, která nám umožňuje dosáhnout bezprecedentní kontroly nad tím, co se děje uvnitř matice alt-masa. Díky spolupráci s lídrem v oboru, jako je Givaudan, jsme vytvořili steak, který je nejenom zdravý a trvale udržitelný, ale také přináší příjemné chutě, textury a vůně skutečného masa.“

Na otestování byl přizván izraelský šéfkuchař Assaf Granit. Jeho hodnocení? Osm z deseti konzumentů podle něj prý nepozná rozdíl mezi Alt-Steakem a flákotou skutečného masa.

Související články

Další články

Zavří­t reklamu